A Balaton illata a levegőben, a színek sokkal kontrasztosabbak, ehhez nincs szükség a telefonod képszerkesztőjére, minden valóságos.
Nem-nem, ez nem egy spirituális monológ lesz, helyette inkább gasztróorgazmus, ami gyönyörű esztétikai látvánnyal egybekötve elevenedik meg Balatonalmádi központjában a Tulipan Udvarban, a Veganeeta Home névre keresztelt vegan étteremben.
Idén áprilisban lett türkizkék és fehér Balatonalmádi centrumában, ámde titkos kis udvarban egy étterem, aminek érződik frissessége, de már most van mélysége.
A Veganeeta megálmodója, tulajdonosa, pincére, szakácsa, ha kell wc felmosója, ugyanis utóbbi szerepekben is láttam, és mindegyiket úgy végezte, mintha majdnem kicsordulna belőle a boldogság. Bár az étteremben csak az ételekről beszéltünk, de korábban több interjút, illetve blogját is olvastam, ahol leírta, hogy tíz évvel ezelőtt súlyos betegséget diagnosztizáltak nála, majd két évvel ezelőtt újra rosszak lettek az eredményei, ekkor váltott teljes életmódot, aminek egyik fontos földrajzi következménye az lett, hogy Budapestről Balatonalmádiba költöztek, másik pedig a növényi életmód, finomított cukrok, glutén elhagyása. Blogolt terápiaként, receptjeit pedig imádták, így vezetett egyenes út a Veganeetához, aminek neve is ötletesen kapcsolódik Anitához.
Szerencsénkre olyan asztalt választottunk, ami mellett ideiglenesen kialakított iroda-asztala volt a tulajdonosnak, így nem csak az ételeken keresztül, de általa is megkaptuk azt az életérzést, amit a Veganeeta képvisel a magyar gasztrótérképen vagy éppen a vegán gasztronómiában.
| ELSŐ RENDELÉS – PIZZA
Tudom, tudom ilyen helyen pizzát kérni szinte vétek, de egyszerűen már napok óta kívántam, én pedig annak a híve vagyok, hogy mindig azt eszem, amit kíván a szervezetem (persze tudjuk a kereteimet).
Nos, a Veganeeta pizza elérte azt, hogy végig hümmögve egyek, minden falatnál jelezve, hogy mennyei. Ez nemhogy pizzánál nem fordult elő, de úgy intenzíven már évek óta. Nem akarom, hogy ezekkel a mondatokkal nagy elvárást keltsek bárkiben is, de le kell írnom! Így visszatekintve már az a gyanúm, ha egy vajas kenyeret kértem volna itt, akkor is életem egyik legjobb gasztró élménye lett volna. Szerintem a titka az, hogy minden egyszerűnek mondható ételben van egy kis csavar, ami a pizza feltétjének krémessége, be nem tudom sorolni sehova fűszerezése volt ebben az esetben, ízletességével és harmóniában a ropogós olaszos vékony pizzatésztával. Ja igen, és persze sült burgonya vonzalmamnak külön jót tett, hogy járt a pizzához, ahogy saláta is.
Anitával beszélgetve hamar kiderült számomra, hogy az ügyvédnőből lett szakács, barista, felszolgáló, üzletvezető lelkesedése, szeretete és a jól megválasztott kollégák együttese adja ezt a fokozott élményt, amit nagyon nehezen kap meg szerintem manapság az ember egy étteremben.
| MÁSODIK RENDELÉS – INDIAI
Szerencsére szerelmespárom azt az ételt választotta, amit mindenképp megszerettem volna kóstolni, az pedig az indiai. Szerintem az indiai fűszerezés páratlan és nagyon szeretem, itt is mennyei volt. A Veganeeta különlegesség pedig abban rejlett, mint Anitától megtudtuk, hogy megspékelte mazsolával. A tányér szélén pedig díszítésként baracklekvár volt, ami hihetetlenül jól passzolt az ételhez.
| DESSZERTEK
| PALACSINTA
Nem szoktam desszertet enni éttermekben, nekem az a főétel mellett már sok. De a Veganeetában szokásom megtartására esélyt sem láttam, mindenképp meg akartam kóstolni palacsintájukat. Ez az étek számomra egy fekete lyuk, sosem sikerült jóra a tésztája, se eredeti, se növényi alapanyagokkal. Így mindig megragadom a lehetőséget, amikor ehetek!
Áfonyalekváros, köles-“túrós” finomságot kaptam gyönyörű tálalásban, friss és fagyasztott gyümölcsökkel, panaszkodni most sem fogok. Olyan finom volt, amilyen szép!
| DESSZERTEK
| TÚRÓGOMBÓC
Szerelmespárom választottja nem túróból készült gombóc volt, gyönyörű tálalással, különleges ízvilággal, jó választás lehet azoknak, akik annyira nem szeretnének édes mámorba burkolózni, friss nyári desszertnek tökéletes.
| Házi gnocchi és csicseri fasírt
Na de, nincs vége még! Nem bírtuk ki, hazafelé is benéztünk, ki tudja mikor kanyarodunk újból Balatonalmádi felé, inkább még egy alkalommal rögzítettük a hely atmoszféráját magunkban. Ezúttal főételként házilag gyúrt gnocchikat választottam spenótos feltéttel, ami olyan kellemesen fokhagymás, mediterrán ízvilágot nyújtott, és amit nagyon imádtam, a szárított paradicsom csíkok rajta, tökéletes délelőtti ebéd volt!
Egyébként ekkor a teraszon foglaltunk helyet, amiből két rész is van, és hatalmas nagy kék fotelekben ültünk, amikben meglepően kényelmesen lehet ebédelni, le se ettem magam! Szerelmespárom főételként csicseri fasírtokat választott, ami kevésbé krémes, mint a megszokott fasírtételek, de tökéletesen kompenzálták szósszal, és volt hozzá saláta házi sült burgonya.
Számomra itt enni nem csak testi, de lelki feltöltődés is volt, emellett írtam is korábban, hogy eltűnt az inspirációm a főzésben, több ételem nem sikerült, kísérletezni sincs kedvem. Na ez most, úgy érzem meg fog változni, és elsőként a Veganeeta blogról fogok szemezgetni, kicsit sajátomra szabni (már csak azért is, mert sosem tudom rendesen követni a receptet).
Köszönjük az élményeket, kedves Veganeeta csapata!
Nézz be a Tudatos életbe! csoportba, ahol egymással osztjuk meg felfedezéseinket.