Végre zöldborsószezon! Emlékszem, régen nem értékeltem, hogy nagy kertünk volt és saját zöldségeket-gyümölcsöket ehettünk. Na meg a borsófejtés… azt különösen utáltam. Szerencsém, hogy van esélyem még értékelni, papánál már virágzik a borsó, addig pedig piacról szerezem be, végre a fagyasztott helyett. A borsófejtés pedig az egyik kedvenc kikapcsoló tevékenységem.
Videóimból már kiderült, hogy nálunk sokszor szerelmespárom főz, van hozzá érzéke és sokkal több türelme, mint nekem.
A hétvégén kitalálta, hogy borsófőzeléket enne, klasszikus módon szafttal. Bár ő vegyes táplálkozású, de egy podcast részben már ki is fejtette, hogy neki eszébe se jut nem vegan ételt készíteni otthon, ezért alapból növényi alapanyagokban gondolkodik. Így elkészült a (szerintem) világ legfinomabb borsófőzeléke vegan pörkölttel.
Érdemes zöld borsót fogyasztani, aki szeretne jó formába lendülni egy nyárra is nyugodtan eheti, hiszen kalória tartalma egész alacsony: 100 grammban 88 kcal és alacsony a zsírtartalma. Ezzel szemben a fehérjetartalma pedig nagy. Értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin és C-vitamin tartalma sem elhanyagolandó. Most, hogy ezeket is megtudtuk, érkezzen a recept!
HOZZÁVALÓK (két főre + elvinni munkába):
FŐZELÉK
- zöld borsó 400 g
- 2 gerezd fokhagyma
- petrezselyem
- 2 újhagyma zöldje
- rizstejszín két doboz
- 4 közepes méretű burgonya
PÖRKÖLT
- vöröshagyma
- egy csomag szójakocka / vagy szejtán darabok (bármi választható ízlés szerint, úgyis az ízesítés adja meg az ízt)
- pirospaprika, paradicsom
ELKÉSZÍTÉS:
Főzelék
Megpucoljuk a burgonyákat, felszeleteljük, majd felrakjuk sós vízbe főni. A zöldeket és a fokhagymát apróra vágjuk és kevés olíva olajon megpirítjuk, majd turmixgépbe helyezzük. Az olajat pedig a serpenyőbe hagyjuk, hogy a borsót ráönthessük, néha megforgatva néhány percen át pirítjuk. Egy deci vizet aláöntünk és lefedjük, időnként megkeverjük, körülbelül negyed órán keresztül. Ha megpuhult sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük, és ráöntjük a rizstejszíneket, majd 1-2 deci vízzel felöntjük, összekeverjük, fedő alatt, lassú tűzőn főzzük körülbelül 10 percig, a forrástól számítva.
A megfőtt burgonyát hozzátesszük a korábban turmixgépbe helyezett zöldekhez, a borsóból pedig 2-3 merőkanállal teszünk hozzá, inkább levet, mint borsót és összeturmixoljuk. Majd visszaöntjük a borsófőzelékbe, összekeverjük és forrásig melegítjük.
Pörkölt
Hagymát megpirítjuk, ha a szójakockát választjuk, akkor előtte főzzük meg. Ha elkészült nyomkodjuk ki a levét. A hagymára pirospaprikát teszünk, összekeverjük és ráborítjuk a szójakockákat, ízlés szerint fűszerezzük, mi borsót tettünk rá, annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen, hogy ne lepje el. Ezután közepes fokozaton hagyjuk főni, hogy kicsit besűrűsödjön a lé.
Nézz be a Tudatos életbe! csoportba, ahol egymással osztjuk meg felfedezéseinket.
Kommentek