Milyen érdekes az élet, az Ikeában ettem utoljára húst 2016-ban, amikor még fogalmam sem volt erről a vega-vegan életformáról, de pár nappal utána eldöntöttem, hogy kipróbálom!
Most pedig pont az Ikeához kapcsolhatunk egy nap lépést, miszerint kínálatába tette a teljesen növényi alapanyagú hot-dogot.
Egyébként az áruhulánc mindig is élvonalban volt a reformokkal és figyelembe vette, hogy merre mozdul a világ, sőt hamar reflektált is rá. Az élelmiszer boltjukban mindig is voltak növényi alapanyagú termékek, ahogy a zöldséggolyók is régóta kínálatban vannak.
De! Az Ikea a bútorokon túl, különösen népszerű olcsó és finom hot-dogjaikról, amik valljuk be sok család közös programja egy “ikeázás” után, legalábbis nekünk az volt! Emlékszem, amikor 2012-ben először felköltöztem Budapestre egy gyakornoki állás miatt pár hónapra, akkor nagyon áldottam, hogy ilyen olcsón ehetek, bár nem annyira tartalmas, mégis azért laktató ételt.
Visszakanyarodva a lényeghez, most 2018 augusztusában végre elérkezett az idő, hogy hosszú kihagyás után újra ehettem az Ikeában hot-dogot!
Meghatódottságom szinte látszik a képről, az ára meglepően alacsony 150 forint, de arra jutottunk, hogy valójában a legtöbb egyéb helyen található vegan étel van túlárazva, bár az Ikeának azért könnyebb dolga van, ha az árazást tekintjük, de ez így is-úgyis pozitív!
Alapból tesznek rá pirított hagymát, amit nagyon szeretek, lila káposztát, és édes-csípős mustárt, ami az én edzett ízlelőbimbóimnak is kicsit durva volt, úgy csípett mint a wasabi, szerintem semmi gond nincs, ha azt mondjuk nem kérünk rá.
Bevallom, miközben álltam sorban és olvastam a kiírást, hogy vegetáriánus hot-dog elbizonytalanodtam. Közben olvastam külföldi cikkeket és mindenhol vegannak említették az Ikeás hot-dogot, így meg is kóstoltam. De nem hagyott nyugodni ez a megnevezés.
Végül másnap írtam az Ikeának, akik gyorsan, készségesen válaszoltak arra, hogy mi ennek az oka. Az Ikeás hot-dog teljesen növényi alapanyagokból készül, viszont az előállítása miatt nem nevezhetik vegánnak. Ez már nem a hivatalos válasz része, de lefordítva valószínűleg olyan helyen készül, ahol érintkezhet állati eredetű összetevőjű alapanyagokkal.
A Titkos Vegán Traccsparti csoportban (az egyetlen ahonnan még nem léptem ki), megtaláltam az összetevőit, amit dán csoportból fordítottak le.
Vegan hotdog virsli: víz, fodros kel(12%), vörös lencse (vörös lencse, víz) (12%), Quinoa Quinoa (víz, Quinoa, Stabilizátor (E1442) ) (8%), texturált búzaprotein (búzaprotein, búzaliszt) (7%), repcemagolaj, sárgarépa
(6%), paradicsompüré, gyömbér, só, burgonyaforgács, sűrítőszer (E461), gombapor, burgonyakeményítő, stabilizátorok
(E407a, E508), hagyma por, SELLERI por, kurkuma, tömény citromlé, fekete bors, repcemagolaj, emulgeálószer (napraforgó lecitin (E322))
Hotdog kenyér: búza, víz, cukor, repceolaj, só, élesztő, emulgeálószer (E471), savanyú tészta (búza), búzakeményítő.
Mustár (édes, erős): cukor, víz, sárga mustármag, ecet, só, fűszerek (kurkuma, cayenne bors), mustár aroma,
festék (riboflavin (növényi alapú)).
Pácolt vörös káposzta: vörös káposzta, vörösbor ecet, víz, cukor, só, fekete bors. Allergének: Szulfitok
Pirított hagyma: Hagyma, pálmaolaj, fehér liszt, só.
Ahogy láttam a csoportban is az első reakciókat sokan megijedtek, hogy sok plusz adalékanyag van benne. Mióta csak növényi alapanyagok élek, mindig elolvasom a címkét, és azt kell mondjam kevés dolog van, amiben ennél kevesebb dolog van, sőt ez még jónak számít. De persze, ha tehetjük, akkor együnk teljesen házi készítésű ételeket az a biztos, viszont szerintem fontosak, amikor csak úgy minden gondolkodás nélkül eszünk, persze részemről vegan határokon belül.
#nemreklám
Nézz be a Tudatos életbe! csoportba, ahol egymással osztjuk meg felfedezéseinket.
Kommentek