Vega Ikeás hot-dog teszt

Milyen érdekes az élet, az Ikeában ettem utoljára húst 2016-ban, amikor még fogalmam sem volt erről a vega-vegan életformáról, de pár nappal utána eldöntöttem, hogy kipróbálom! 
Most pedig pont az Ikeához kapcsolhatunk egy nap lépést, miszerint kínálatába tette a teljesen növényi alapanyagú hot-dogot. 

Egyébként az áruhulánc mindig is élvonalban volt a reformokkal és figyelembe vette, hogy merre mozdul a világ, sőt hamar reflektált is rá. Az élelmiszer boltjukban mindig is voltak növényi alapanyagú termékek, ahogy a zöldséggolyók is régóta kínálatban vannak.

De! Az Ikea a bútorokon túl, különösen népszerű olcsó és finom hot-dogjaikról, amik valljuk be sok család közös programja egy “ikeázás” után, legalábbis nekünk az volt! Emlékszem, amikor 2012-ben először felköltöztem Budapestre egy gyakornoki állás miatt pár hónapra, akkor nagyon áldottam, hogy ilyen olcsón ehetek, bár nem annyira tartalmas, mégis azért laktató ételt. 

Visszakanyarodva a lényeghez, most 2018 augusztusában végre elérkezett az idő, hogy hosszú kihagyás után újra ehettem az Ikeában hot-dogot! 

Meghatódottságom szinte látszik a képről, az ára meglepően alacsony 150 forint, de arra jutottunk, hogy valójában a legtöbb egyéb helyen található vegan étel van túlárazva, bár az Ikeának azért könnyebb dolga van, ha az árazást tekintjük, de ez így is-úgyis pozitív! 
Alapból tesznek rá pirított hagymát,  amit nagyon szeretek, lila káposztát, és édes-csípős mustárt, ami az én edzett ízlelőbimbóimnak is kicsit durva volt, úgy csípett mint a wasabi, szerintem semmi gond nincs, ha azt mondjuk nem kérünk rá. 

Bevallom, miközben álltam sorban és olvastam a kiírást, hogy vegetáriánus hot-dog elbizonytalanodtam. Közben olvastam külföldi cikkeket és mindenhol vegannak említették az Ikeás hot-dogot, így meg is kóstoltam. De nem hagyott nyugodni ez a megnevezés. 
Végül másnap írtam az Ikeának, akik gyorsan, készségesen válaszoltak arra, hogy mi ennek az oka. Az Ikeás hot-dog teljesen növényi alapanyagokból készül, viszont az előállítása miatt nem nevezhetik vegánnak. Ez már nem a hivatalos válasz része, de lefordítva valószínűleg olyan helyen készül, ahol érintkezhet állati eredetű összetevőjű alapanyagokkal.

Titkos Vegán Traccsparti csoportban (az egyetlen ahonnan még nem léptem ki), megtaláltam az összetevőit, amit dán csoportból fordítottak le. 

Vegan hotdog virsli: víz, fodros kel(12%), vörös lencse (vörös lencse, víz) (12%), Quinoa Quinoa (víz, Quinoa, Stabilizátor (E1442) ) (8%), texturált búzaprotein (búzaprotein, búzaliszt) (7%), repcemagolaj, sárgarépa
(6%), paradicsompüré, gyömbér, só, burgonyaforgács, sűrítőszer (E461), gombapor, burgonyakeményítő, stabilizátorok
(E407a, E508), hagyma por, SELLERI por, kurkuma, tömény citromlé, fekete bors, repcemagolaj, emulgeálószer (napraforgó lecitin (E322))

Hotdog kenyér: búza, víz, cukor, repceolaj, só, élesztő, emulgeálószer (E471), savanyú tészta (búza), búzakeményítő.

Mustár (édes, erős): cukor, víz, sárga mustármag, ecet, só, fűszerek (kurkuma, cayenne bors), mustár aroma,
festék (riboflavin (növényi alapú)).

Pácolt vörös káposzta: vörös káposzta, vörösbor ecet, víz, cukor, só, fekete bors. Allergének: Szulfitok

Pirított hagyma: Hagyma, pálmaolaj, fehér liszt, só.

Ahogy láttam a csoportban is az első reakciókat sokan megijedtek, hogy sok plusz adalékanyag van benne. Mióta csak növényi alapanyagok élek, mindig elolvasom a címkét, és azt kell mondjam kevés dolog van, amiben ennél kevesebb dolog van, sőt ez még jónak számít. De persze, ha tehetjük, akkor együnk teljesen házi készítésű ételeket az a biztos, viszont szerintem fontosak, amikor csak úgy minden gondolkodás nélkül eszünk, persze részemről vegan határokon belül. 

#nemreklám

Nézz be a Tudatos életbe! csoportba, ahol egymással osztjuk meg felfedezéseinket.

 FACEBOOK |INSTAGRAM |

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!